Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

A Puget Sound Cabin That Rests Lightly on the Landscape

Search

A Puget Sound Cabin That Rests Lightly on the Landscape

May 8, 2018

Perched on a scenic waterway on the southern end of Puget Sound in Washington state, the Case Inlet Retreat by Seattle architects MW|Works is a cabin whose architectural sophistication belies its modest materials and size. The 2,200-square-foot house sits on a forested bluff owned by the clients; for years, they stayed in an old fishing cabin on the property before undertaking a new build on their beloved site.

We spoke with firm principal Eric Walter, who designed the house with partner Steve Mongillo. He told us that “the intent was to make the building feel light on the landscape,” so the main level holds only one bedroom, a bath, and an open living room and kitchen. But the architects found clever ways to tuck more usable space into the structure while adhering to the client’s goal of putting the site first.

Photography by Jeremy Bittermann.

though located in a rainy climate, the house is resolutely indoor/outdoor. s 9
Above: Though located in a rainy climate, the house is resolutely indoor/outdoor. Shown here, the kitchen blends directly into an ipe deck with built-in grilling station. The architects designed large overhangs at the kitchen deck so the occupants can cook outdoors even in damp weather.
the living room is anchored in the forest but features an expansive water view 10
Above: The living room is anchored in the forest but features an expansive water view. The ceilings are clad in finished plywood panels, and the home is filled with built-ins for storage and a Morso woodstove.
the house&#8\2\17;s main heating radiates from beneath the concrete floors. 11
Above: The house’s main heating radiates from beneath the concrete floors.
the kitchen and its immediately adjacent deck both utilize the same water resis 12
Above: The kitchen and its immediately adjacent deck both utilize the same water-resistant ipe wood flooring. The kitchen countertop is concrete, the custom drawers are blackened steel, and the kitchen island has a butcher block top made of walnut.
the kitchen opens directly onto the ipe deck. 13
Above: The kitchen opens directly onto the ipe deck.
the master bedroom, the only bedroom on the main level, overlooks the surround 14
Above: The master bedroom, the only bedroom on the main level, overlooks the surrounding forest. The property sits on 20 acres, so the owners did not feel the need for window treatments.
the architects clad the bathroom walls in inexpensive tight knot cedar. a skyl 15
Above: The architects clad the bathroom walls in inexpensive tight-knot cedar. A skylight brings daylight and views of the forest canopy into the bathing area.
 the bathroom has ipe wood floors, including a small deck accessible only fro 16
Above: The bathroom has ipe wood floors, including a small deck accessible only from the bathroom, which Walter calls “a private spot to greet the morning before you greet your guests.”
though the sliding glass doors between the kitchen and deck serve as an informa 17
Above: Though the sliding glass doors between the kitchen and deck serve as an informal entrance to the house, the official entry has a small cantilevered deck welcoming guests into the mudroom.
a winding trail leads to the house from the road, and another trail links the h 18
Above: A winding trail leads to the house from the road, and another trail links the house to the beach and the family’s kayak shed. The house’s bedroom wing, farthest to the right, is clad in weathered cedar.
at night the cabin glows like a lantern. the architects smartly tucked two smal 19
Above: At night the cabin glows like a lantern. The architects smartly tucked two small bedrooms and a shared bath into the house’s concrete foundation, for use by the couple’s adult children and overnight guests.
the cantilevered roof serves as a dramatic viewing deck to the puget sound and  20
Above: The cantilevered roof serves as a dramatic viewing deck to the Puget Sound and the Olympic mountains. The steel stair leading to the roof is perforated for drainage.
though the house is sleek and modern, it&#8\2\17;s not a precious place;  21
Above: Though the house is sleek and modern, it’s not a precious place; the owners wanted to maintain the usability that the original run-down fishing cabin had afforded them—for cooking, kayaking, and for easy use by both the family and their dogs.

For more, see our past coverage of Cottages & Cabins, including:

N.B. This post is an update; the original story ran on Gardenista on May 25, 2016.

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0