Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

Architect Visit: Sleuthing for More Space in Stockholm

Search

Architect Visit: Sleuthing for More Space in Stockholm

November 14, 2013

Urban dwellers often have to give up space to gain space–it’s a matter of choosing which rooms to prioritize. When a Stockholm family of five wanted to create a living room that’s a real gathering place, their apartment required some spatial juggling. Architects Lotta and Henry Imberg of Imberg Arkitekter‘s solution? They gained footage by corralling the family’s three children in a fun and high-functioning room with a three-level bed. And a bathroom that had been in the front of the apartment got relocated to the middle. Have a look at the results:

Photography by Pia Ulin via Imberg Arkitekter.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_11
Above: The newly enlarged living room is furnished in black and white. Light colored floors make a room look more spacious and the pale gray used here is a warmer alternative to white. The large framed mirror also enhances the sense of space.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_12
Above: The architects introduced built-in storage to the hall outside the master bedroom and childrens’ room.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_13
Above: The cabinets strike a balance between open shelving and and closed doors.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_14
Above: In the master bedroom, mid-century Vittsjí¸ Luxus Wall Lamps by Östen Kristiansson serve as reading lamps and a commercial kitchen rail for cooking utensils is used to hang clothes. N.B.: Another source for vintage Vittsjo lighting is Domino Antik in Stockholm.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_15
Above: Book spines provided the only color in the otherwise neutral space.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_16
Above: In the boys’ room, a custom closet acts as a divider while providing storage (note the black and white door pulls).

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_17
Above: Two children sleep on one side of the divider and a third on the other. Access to the top bunk is via a ladder of sorts fashioned out of cabinet handles on the wall. A set of hooks inspired by the Eames Hang-It-All provides casual storage opportunities. (Looking for more hook ideas? See Remodeling 101: How Shaker Pegs Saved My Summer Sanity–my philosophy is if it’s off the floor, it’s been put away.)

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_18
Above: The window ledges have been extended to become desks for the children.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_19
Above: White ceramic tiled walls combine with Carrara marble tiles on the floor in the family bathroom.

Architect Visit Sleuthing for More Space in Stockholm portrait 3_27
Above: The floor plan shows how Imberg Arkitekter made smart use of the available windows by moving the bathroom to the middle of the apartment. The three childrens’ beds are part of the multi-level custom closet and room divider.

Swedish photographer Pia Ulin’s photographs in this post supply a real sense of Scandinavian winter light. An Architect’s Dream Commission in Norway shows her portrayal of summer light. For more on architects Lotta and Henry Imberg of Imberg Arkitekter, see the family home they created out of a disused military garage on the island of Gotland in Before & After: A Garage Turned Summer House in Sweden

Product summary  

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0