Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

A Tax Agency Transformed: Restaurant Usine in Stockholm

Search

A Tax Agency Transformed: Restaurant Usine in Stockholm

Margot Guralnick June 10, 2015

We’ve been following Swedish interior designer Richard Lindvall‘s work since he concocted a Stockholm Bistro that Doubles as a Museum. His latest trick? Usine, a modern French restaurant invented in a Stockholm building that had been occupied by the Swedish Tax Agency, and prior to that a sausage factory. Lindvall took the space back to its origins–usine means “factory” in French–playing with a vocabulary of humble materials recast as a luxe new rendition of industrial chic.

Photography by Mikael Axelsson; styling by Em Fexeus.

Above: The 2,000-square-foot space, formerly a warren of tiny rooms, underwent a yearlong transformation. It’s now a combination bistro, bar, and cafe. Shown here, the main restaurant with marble-topped tables, bistro chairs, and industrial pendant lighting. (Find industrial lighting sources here, including Rubn of Sweden and Trainspotters in the UK.)

Above: A corner that Lindvall describes as having “an orangerie feeling” features old garden furniture, an olive tree, and an outsized industrial pendant light.

Above: Usine showcases a high/low materials palette, from galvanized steel to cognac leather and custom maple millwork.

Above L: Stoneware plates with a textured glaze. Above R: Lindvall reports that 48 tons of concrete were used in the remodel–”not only for the floors but also to construct the two bars, reception desk, a large sofa table, and more.” 

Above: The bar area is lit by steel pendant lights and neon bars that draw the eye in. The footrests are made of iron piping. 

Above: Cage-like perforated steel sheeting is used as a cornice over the bar. See 7 Favorites: Minimalist Brass Lights for similar hat-shaped pendants.

Above: A niche next to the bar is put to work as intimate seating: a custom raised leather banquette and Tolix stools.

Above: The water station and shelf are built from Valcromat, a colored MDF, detailed with a vintage copper sink and modern copper tap.

Above: An expansive concrete trough sink in a multi-doored black-and-white bathroom. For more details, go to Usine.

 

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

From our Partners