Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

A Kismet Renovation in Highbury, London, by O’Sullivan Skoufoglou Architects

Search

A Kismet Renovation in Highbury, London, by O’Sullivan Skoufoglou Architects

May 7, 2018

Andrea and Pete Love were looking to remodel the garden level of their traditional Victorian terraced house in Highbury, London, to create a more open and welcoming gathering space for their family of four. One afternoon, while picking up their children at school, they met fellow parents Jody O’Sullivan and Amalia Skoufoglou, two architects and partners of O’Sullivan Skoufoglou Architects. They immediately hit it off, and the conversation paved the way for the remodel.

The architects, O’Sullivan explains, “reimagined the under-celebrated enclosed courtyard and cluster of small rooms as and open-living area with uninterrupted access to the garden via a single sliding door that opens to a sunken patio.” The ground floor now serves as the family’s communal space with a custom kitchen, sapele wood dining alcove, and polished concrete floors. Andrea and Pete couldn’t be more pleased.

Photography by Ståle Eriksen, courtesy of O’Sullivan Skoufoglou Architects.

To start, the architects removed the unnecessary internal walls and extended the building data-src=
Above: To start, the architects removed the unnecessary internal walls and extended the building 1.5 meters (about five feet) from the rear façade to create space for a dining area. The window and sliding door frame is made from sapele, a mahogany wood native to Africa. The floors are 150mm-thick (about six inches) polished concrete in Henley Buff by The Concrete Flooring Contractors laid over a radiant heating system. The ceiling lights are Black Tube Spotlights from Mr. Resistor.
The dining table is the Frame Table with a gray linoleum top by Hay and the chairs, also Hay, are Soft Edge data-src=
Above: The dining table is the Frame Table with a gray linoleum top by Hay and the chairs, also Hay, are Soft Edge 12 Chairs in oak.
The dining area has a white slurried brick wall, a built-in banquette, and a recessed shelf in Douglas fir, with exposed joists above.
Above: The dining area has a white slurried brick wall, a built-in banquette, and a recessed shelf in Douglas fir, with exposed joists above.
The architects worked with Andrew Tutka and the in-house joinery team of TBS Tutka Limited for custom work throughout, including the built-in banquette.
Above: The architects worked with Andrew Tutka and the in-house joinery team of TBS Tutka Limited for custom work throughout, including the built-in banquette.
A new skylight over the kitchen helps to naturally illuminate the space, which is painted in Farrow & Ball Wimborne White—just one shade away from pure white. The custom cabinets by Handmade Kitchens are finished in blue-black Railings paint, also by Farrow & Ball. The Carrara marble counter and backsplash are from Rossi Stoneworks and the island top is Belgian bluestone. The range is the Ilve Roma Twin Range Cooker; it’s the only visible appliance in the kitchen; others are panel-ready Bosch appliances. The island faucet is Perrin & Rowe&#8
Above: A new skylight over the kitchen helps to naturally illuminate the space, which is painted in Farrow & Ball Wimborne White—just one shade away from pure white. The custom cabinets by Handmade Kitchens are finished in blue-black Railings paint, also by Farrow & Ball. The Carrara marble counter and backsplash are from Rossi Stoneworks and the island top is Belgian bluestone. The range is the Ilve Roma Twin Range Cooker; it’s the only visible appliance in the kitchen; others are panel-ready Bosch appliances. The island faucet is Perrin & Rowe’s Ionian Deck Mount Taps in a gold finish.
The first-floor bathroom was refurbished as part of the project. The architects installed a glass panel window with a sapele wood frame and single shutter for ventilation. Countertops, as in the kitchen, are Carrara marble from Rossi Stoneworks and the floors are Terrazzo Cement by In Opera Group.
Above: The first-floor bathroom was refurbished as part of the project. The architects installed a glass panel window with a sapele wood frame and single shutter for ventilation. Countertops, as in the kitchen, are Carrara marble from Rossi Stoneworks and the floors are Terrazzo Cement by In Opera Group.
The faucet is a Vola One Handle Mixer 590V in natural brass and the sink is the Duravit D-Code Vanity Basin. The light is Michael Anastassiades’s Brass Pendant 80 Rod.
Above: The faucet is a Vola One Handle Mixer 590V in natural brass and the sink is the Duravit D-Code Vanity Basin. The light is Michael Anastassiades’s Brass Pendant 80 Rod.
The shower is clad in Terrazzo Cement and outfitted with a Vola Thermostatic Mixer (547data-src=
Above: The shower is clad in Terrazzo Cement and outfitted with a Vola Thermostatic Mixer (5471R-081) in natural brass.
A detail of the extension, which opens onto a sunken brick and concrete paver patio. The live-edge bench is made from a single oak plank from Andrea and Pete’s previous garden in Suffolk that was customized with oak legs by Andrew Tutka.
Above: A detail of the extension, which opens onto a sunken brick and concrete paver patio. The live-edge bench is made from a single oak plank from Andrea and Pete’s previous garden in Suffolk that was customized with oak legs by Andrew Tutka.
A look at where the sapele wood sliding door frame meets the brick façade.
Above: A look at where the sapele wood sliding door frame meets the brick façade.
The rear wall is designed with both a sliding door and recessed single glass door that offers an alternative entry to the garden.
Above: The rear wall is designed with both a sliding door and recessed single glass door that offers an alternative entry to the garden.

Floor Plan

The floor plan of the Victorian&#8
Above: The floor plan of the Victorian’s ground floor extension.

For more renovations in London see our posts:

Product summary  

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

From our network