Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

Before and After: A Tuxedo Park Carriage House Gets an Update in Black and White

Search

Before and After: A Tuxedo Park Carriage House Gets an Update in Black and White

Meredith Swinehart November 14, 2016

In Tuxedo Park, New York—a tiny enclave an hour north of New York City—architect Kevin Greenberg transformed a former carriage house into a vacation home for a young couple, both financiers.

The late-1800s structure—an outbuilding designed to hold horse-drawn carriages from a nearby, much grander, home—had some compelling original details but an awkward layout with unfortunate “improvements” over time. With his Brooklyn firm Space Exploration, Greenberg modernized the home while preserving much of its original tack, wood floors, and beadboard paneling. Let’s take a look.

Photography by and courtesy of Kevin Greenberg.

White-entryway-with-dark-wood-doorway-carriage-house-space-exploration

Above: A matte black T-Light by Allied Maker hangs above the entryway; the fixture was modeled after gas lanterns that illuminated 19th-century saloons.

When Tuxedo Park was founded in the late 1800s as a private hunting and fishing park, “the carriage house that served the primary residences were—unusually—consolidated on their own street,” said Greenberg. “So the main house that this carriage house served is actually located quite some distance away.”

Entry-with-stair-and-chandelier-space-exploration

Above: The stairway post and railing are original; Greenburg had them cleaned and sealed with a clear finish.

In part, says Greenberg, the owners chose Tuxedo Park for their weekend house “because the Hamptons are so expensive and congested.” They’re drawn to the terrain, architectural history, and relative obscurity of Tuxedo Park, “as well as its easy proximity to New York City.” The couple spends the workweek in Brooklyn, in a house also designed by Space Exploration.

dark-paneled-living-room-white-ceiling-space-exploration

Above: The dark wood beadboard paneling in the sitting room is original and unchanged, save for a new coat of protective polyurethane. Just above the frame, but not visible here, is an original “hay drop” used to transfer food for horses.

Dark-wood-paneling-on-walls-white-floor-space-exploration

Above: Throughout the house, the floors, ceilings, and paneling are a mix of old and new. “The idea was to preserve the patina of the original wall paneling in the rooms that got the best light,” said Greenberg.

black-painted-dining-room-space-exploration

Above: To make the dining room feel intimate, Greenberg had it painted in Railings from Farrow & Ball. “The clients wanted the room to feel dark so that during gatherings there, the attention would be on the company, not the walls beyond.”

Plus, adds Greenberg, “the beautiful dappling of light on the wall in the late morning is a nice, and unexpected, effect of the color.”

white-painted-walls-and-floors-carriage-house-space-exploration

Above: An original piece of equestrian tack hardware is visible in the ceiling.

modern-wall-sconces-in-carriage-house-space-exploration

Above: Allied Maker’s Court Sconces line the hallway.

kitchen-with-black-and-white-space-exploration

Above: Space Exploration added beadboard to the exposed side of the kitchen peninsula. The general contractor helped source new beadboard that was a good match with the old, and the team even salvaged some from the adjacent garage, “where it wouldn’t be missed.”

kitchen-sink-black-with-black-windows-space-exploration

Above: The kitchen cabinets were designed by Space Exploration, fabricated by the general contractor, and painted in Farrow & Ball’s Manor House Gray. The countertops are black marble, with a custom fabricated, integrated sink. The faucet is the Quinoa Joy Slim by Aquabrass—”our favorite ridiculously named plumbing fixture.” The cabinet pulls are natural brass Knurled Pulls from Schoolhouse Electric.

gray-cabinets-in-carriage-house-kitchen-space-exploration

Above: To maintain the openness of the kitchen, Space Exploration opted against a full-height refrigerator. They used four Sub-Zero refrigerator drawers instead, plus an auxiliary fridge in the garage that’s “usually stocked with beer and esoteric spirits for impromptu parties,” said Greenberg.

bathroom-black-tiled-floor-and-hallway-space-exploration

Above: The ground-floor bath got a dramatic overhaul with cement tiles sourced by the client. (See the “Before” photos, further down below.)

black-and-white-interior-doorway-space-exploration

Above: Throughout the house, the walls, floors, and ceilings are painted in Farrow & Ball’s Wevet. The trim is Hollandlac Oil Paint in black from Fine Paints of Europe.

white-bedroom-with-white-painted-beams-space-exploration

Above: Space Exploration removed the attic, exposing the underside of the roof on the top floor “to create soaring cathedral ceilings” in the upstairs bedrooms. The master bedroom (shown) has an open clothes closet tucked beneath the slope.

white-living-room-with-sconces-space-exploration

Above: A working fireplace supplements the master bedroom’s baseboard heaters; it’s flanked by a pair of Minimalist Sconces by Allied Maker.

White-bedroom-with-black-painted-beams-space-exploration

Above: In the guest bedroom, Space Exploration chose to highlight the original structural supports by painting them black.

White-office-space-with-black-windows-space-exploration

Above: A third bedroom is used as an office.

Before

Before-photo-old-dark-living-room

Above: The original sitting room had wall-to-wall carpeting and dated ceiling fans. The hay drop in the ceiling is partly visible here.

Before-photo-old-white-kitchen-needs-remodel

Above: Space Exploration scrapped the dated kitchen and started over with a new, open layout.

Before-photo-old-hallway-bedrooms-needs-remodel

Above: “The upstairs was a confusing warren of small rooms,” said Greenberg, and part had been “freshly carpeted with wall-to-wall, mint-colored berber to entice potential buyers.”

For more from Space Exploration, see:

Product Summary  

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

From our Partners