Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

La Vie en Papotte: A 15th-Century Mill in Burgundy, France, Redone by Heju

Search

La Vie en Papotte: A 15th-Century Mill in Burgundy, France, Redone by Heju

February 15, 2023

We’ve followed the work of architect couple Hélène Pinaud and Julien Schwartzmann of Paris-based Heju for the better part of five years now, ever since we first profiled their work on their very own tiny apartment near the city’s Place de la Republique. Fast forward through an eventful few years—through posts on their DIY Terrazzo Table, DIY Mirror (Made With Hardware Store Parts), Classic Turned Color-Blocked Paris Apartment for Two Graphic Designers, and more—and now the duo is behind the look of Papotte, a quad of holiday houses and a coffee shop in a revived 15th-century mill in Bligny-sur-Ouche, Burgundy.

“Our main goal was to create a different atmosphere for each house, so each has her own inspirations and palette,” Hélène says—all in gradients of blush, rust, rose. Have a look.

Photography by Heju, except where noted.

The Coffee Shop

papotte is located in a former mill set on \2.5 hectares (a little over six acr 9
Above: Papotte is located in a former mill set on 2.5 hectares (a little over six acres), including “a large vegetable garden, a fishing pond fed by the river which crosses the entire property, vast fields, a café, and a market,” according to Papotte. Each of the historic spaces was reimagined and revived by Heju, including the reception area, which doubles as a coffee shop and gathering space. Photograph by Ludovic Balay, courtesy of Papotte.
heju&#8\2\17;s vision for the coffee area was, as hélène says: &a 10
Above: Heju’s vision for the coffee area was, as Hélène says: “pink and playful,” with a terracotta-tiled reception desk at the center. Photograph by Ludovic Balay, courtesy of Papotte.
&#8\2\20;it&#8\2\17;s the first space the clients visit when they arriv 11
Above: “It’s the first space the clients visit when they arrive at Papotte, so it was important for us that it was bold and had his own identity,” adds Hélène. “We used a palette of warm hues because it is kind of our style and signature.”  Inset shelves, for example, got a punchy wash of pink and red paint.
Above: The seating area features tiled tables. For something similar of Heju’s own design, see DIY: A Summery Side Table by Two Young Paris Architects. Both photograph by Ludovic Balay, courtesy of Papotte.
proof that paint can go a long way: shades of pale peach and crimson outline th 14
Above: Proof that paint can go a long way: Shades of pale peach and crimson outline the space’s architectural elements.

“Le 2”

papotte named each of the four holiday houses for the number of guests it sleep 15
Above: Papotte named each of the four holiday houses for the number of guests it sleeps—hence, “Le 2” sleeps a couple. “The different inspirations came from the situation in the mill or a detail within the existing architecture,” Hélène says of each of the homes’ singular personalities. “For instance, as it’s located by the river, we imagined Le 2 as a Nordic fisherman’s house with pure simplicity and a great impression of light.”
the house is small, just 40 square meters (430 square feet), and was designed i 16
Above: The house is small, just 40 square meters (430 square feet), and was designed in tandem with Dijon-based shop and studio La Lune. A curved wooden room divider separates the living and sleeping areas, complete with “creaking parquet,” as Papotte says. Photograph by Ludovic Balay, courtesy of Papotte.
the bright kitchen is laid with brick in a herringbone pattern; &#8\2\20;cr 17
Above: The bright kitchen is laid with brick in a herringbone pattern; “crockery and decoration have been sourced / unearthed with care from cabinetmakers, ceramists, stonemasons, and glassblowers in the region,” according to Papotte.

“Le 4”

&#8\2\20;the &#8\2\16;4&#8\2\17; is a house on three levels, ideal  18
Above: “The ‘4’ is a house on three levels, ideal for two adults and two children,” says Hélène. “It’s more intimate, and mixes Japanese and Mediterranean inspirations.”
&#8\2\20;on the first level, the living room and its white painted wood flo 19
Above: “On the first level, the living room and its white painted wood floor becomes a soothing area,” adds Hélène. “The two masonry benches can be transformed into beds as desired.”
the dining area is a mix of pink lime plaster, a slatted wood room divider, sto 20
Above: The dining area is a mix of pink lime plaster, a slatted wood room divider, stone floors, and a suite of tomato-red chairs.
&#8\2\20;on the ground floor, the mill&#8\2\17;s old bread oven has bee 21
Above: “On the ground floor, the mill’s old bread oven has been transformed into a dreamlike kitchen,” Hélène says. Note the sculptural shelves on the limewashed wall: “like an organic relief,” she adds.
the petite kitchen features cabinet door cut outs in lieu of pulls, to save spa 22
Above: The petite kitchen features cabinet door cut-outs in lieu of pulls, to save space. Note also the skinny drawer beneath the oven.
an arched pass through nods to the old bread oven. 23
Above: An arched pass-through nods to the old bread oven.

“Le 6”

&#8\2\20;the 6 is made for getting together with friends, so we wanted a mo 24
Above: “The 6 is made for getting together with friends, so we wanted a more cozy and sober atmosphere,” Hélène says. The material palette? Polished concrete floors, Botticcino marble counters, and oxidized brass door pulls.
the library has a more dramatic wall of niches and arches. 25
Above: The library has a more dramatic wall of niches and arches.
the palette for le 6 was &#8\2\20;deeper and halftones,&#8\2\2\1; h 26
Above: The palette for Le 6 was “deeper and halftones,” Hélène says, with muted olive and browns in addition to the warm reds and pinks used elsewhere at Papotte.
upstairs, the bedroom doorframes are painted in rusty red. 27
Above: Upstairs, the bedroom doorframes are painted in rusty red.
&#8\2\20;the three bedrooms have been designed as muted color boxes,&#8 28
Above: “The three bedrooms have been designed as muted color boxes,” according to Heju, each a riff on the red theme.
another saturated bedroom in le 6, painted ceiling included. 29
Above: Another saturated bedroom in Le 6, painted ceiling included.
Above: Reports Heju: “A ribbon of zellige tiles in orange tones unfolds all around the bathroom and is hollowed out to form a basin.”

“Le 15”

and just a glimpse inside &#8\2\20;le \15&#8\2\2\1;, suitable for large 32
Above: And just a glimpse inside “Le 15”, suitable for large groups or families and designed, as Hélène says, “like an Italian hotel from the 1950s.” The jaunty kitchen features a length of striped curtains. Photograph by Ludovic Balay, courtesy of Papotte.

For much more, head to Papotte.

And for more by Heju, see:

You need to login or register to view and manage your bookmarks.

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0