Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

Thoughtful Reuse: A Primary School Turned Serene Hotel in Zhejiang Province

Search

Thoughtful Reuse: A Primary School Turned Serene Hotel in Zhejiang Province

March 24, 2021

Every so often we are drawn to a particular class, so to speak, of architectural transformations: old school buildings that become something else, as in the case of a Victorian girls’ school in Dorset, UK, turned serene home and a Catholic school in New Orleans turned whimsical guest house. There’s something nostalgic and charming about blackboards and rows of coat hooks left intact, a bed set in a former classroom—not to mention the eco-mindedness and poeticism of giving new life to these spaces.

All of these themes are present in the latest redone schoolhouse to catch our attention: Lost Villa Qinyong hotel in a former primary school in Ningbo, Zhejiang Province in China, transformed by Shanghai-based architecture studio Atelier XÜK. In a true instance of preserving the past while creating something usable and new, the architects built new timber structures around, within, and over the original sandstone bones of the unused school.

Take a look.

Photography by Hao Chen via Lost Villa Qinyong.

&#8\2\20;the village, which used to be notorious for being a &#8\2\16;r 9
Above: “The village, which used to be notorious for being a ‘rotten village’ in the 1960s, was transformed under a specific historical circumstance,” the architects told ArchDaily. “At the height of the communism movement in the 1970s, the whole village was demolished and reconstructed and became the first strictly planned commune in the province.” Among the new structures built was the primary school, now hotel, shown here.
an example of the new millwork built around and above the masonry structure, al 11
Above: An example of the new millwork built around and above the masonry structure, all created in place by carpenters from the Jiangnan region.
guest rooms are fitted with a series of wooden partitions and dividers, includi 13
Above: Guest rooms are fitted with a series of wooden partitions and dividers, including a wood-and-glass “wash box” containing the bathroom and a raised platform that allows for all of the modern essentials to run beneath it without disturbing the building’s shell.
an unusual detail: a sunken stone garden atop the building&#8\2\17;s origin 15
Above: An unusual detail: a sunken stone garden atop the building’s original floor in one corner of a guest room.
a mirror doubles as a clever divider between sink and bed. in the background is 17
Above: A mirror doubles as a clever divider between sink and bed. In the background is an original blackboard, left intact.
a tidy sleeping alcove. all of the wood was salvaged from demolished houses in  19
Above: A tidy sleeping alcove. All of the wood was salvaged from demolished houses in the area, reports Dezeen.
another blackboard, a reminder of the building&#8\2\17;s past. 21
Above: Another blackboard, a reminder of the building’s past.
the architects designed a new wood clad dining area directly atop an existing s 23
Above: The architects designed a new wood-clad dining area directly atop an existing sandstone wing. Note the ceiling-height windows that let in light and air.
views of the village below. 25
Above: Views of the village below.

For more places to go in China, see:

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0