Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

Kitchen of the Week: A Modern Space Thanks to a Traditional ‘Tsubo-Niwa’

Search

Kitchen of the Week: A Modern Space Thanks to a Traditional ‘Tsubo-Niwa’

May 27, 2021

A while back, we wrote about Fraher & Findlay‘s inspired update of a Georgian home. Today, we’re sharing another project, a renovation of an old Victorian in Hackney, London, featuring a Japanese-inspired tsubo-niwa.

Tsubo is a unit of measure equal to the area of two tatami mats (about 3.3 square meters); niwa means garden. As a compound word, it describes a small courtyard garden—and that’s precisely what was added to the property to connect a new rear addition to the original building.

Inserting a classically Japanese feature into a classically European house may seem like an odd mismatch, but it somehow works—and nowhere is this more apparent than in the kitchen and dining areas.

Let’s take a tour.

Photography by Adam Scott, courtesy of Fraher & Findlay.

the kitchen and dining room are housed in the new rear extension of the home. t 9
Above: The kitchen and dining room are housed in the new rear extension of the home. To the left (just beyond the glass door) is the small courtyard (or tsubo-niwa) “to help articulate a relationship between the existing house and the new architecture,” says Fraher & Findlay.
the cabinets were custom made by the joinery experts at oblique furniture in lo 10
Above: The cabinets were custom-made by the joinery experts at Oblique Furniture in London. The marble used for the countertop and backsplash was sourced from J&R Marble.
the backyard is on the other side of the kitchen, directly across from the tsub 11
Above: The backyard is on the other side of the kitchen, directly across from the tsubo-niwa.
an above the counter narrow ledge and ridged glass upper cabinets allow for par 12
Above: An above-the-counter narrow ledge and ridged-glass upper cabinets allow for partial open storage.
Above: Artful brass pulls and knobs from Swarf Hardware.
a steel and glass door opens into the interior courtyard. 15
Above: A steel and glass door opens into the interior courtyard.
the view from the tsubo niwa into the kitchen. the door is by josko. &#8\2\ 16
Above: The view from the tsubo-niwa into the kitchen. The door is by Josko. “We wanted an external environment to act as a pivot point between the spaces, whilst acting as an environmental tool to bring in lots of natural light and to aid natural ventilation,” says Fraher & Findlay.
a built in bench in the lofted area cleverly transitions into a kitchen peninsu 17
Above: A built-in bench in the lofted area cleverly transitions into a kitchen peninsula.
a glass and brass atelier areti row pendant light is a glamorous touch. 18
Above: A glass and brass Atelier Areti Row Pendant Light is a glamorous touch.
&#8\2\20;it feels like a quiet force, providing life energy to the house. i 19
Above: “It feels like a quiet force, providing life energy to the house. It is visible from all the rooms in the house with the exception of two bedrooms and one bathroom,” says Fraher & Findlay of the courtyard. Faye Toogood’s Roly Poly Polyethylene Armchair in Flesh for Driade anchors a corner.
&#8\2\20;the internal spaces were to feel textured, calm, and lived in; as  21
Above: “The internal spaces were to feel textured, calm, and lived-in; as such, a raw plaster finish was used to reflect the softness of the house,” says Fraher & Findlay.
in a home that celebrates smooth transitions and meaningful connections, natura 22
Above: In a home that celebrates smooth transitions and meaningful connections, naturally the indoor bench extends into an outdoor one in the yard.

For more kitchens with access to outdoor space, see:

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0