Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

Before & After: A Modern Makeover for a Circa-1850s Row House in Jersey City

Search

Before & After: A Modern Makeover for a Circa-1850s Row House in Jersey City

December 21, 2018

When it came to remodeling their circa-1850s row house in the historic Harimus Cove area of downtown Jersey City, young couple Chakshu and Gabriel, who also have a small son, turned to Mowery Marsh Architects to create an open, light-filled home. The match, it turns out, was a good one. “From our first meeting it was apparent that Chakshu has a great sense of style,” says principal architect Jennifer Mowery Marsh, “I remember thinking ‘I bet she loves Remodelista!'”

When Chakshu and Gabriel bought the house, it was laid out as several rental apartments and a previous addition had left the kitchen on a different floor from the main living space. It was important to the family to reconfigure the space and bring the living room, dining room, and kitchen onto a single level, while aligning it aesthetically with their more modern style. “Chakshu brought a lot of visual aids to the design process with a well-curated Pinterest page,” says the architect, “She has a clean, modern approach that has a nice homey feel to it, which is what we strive for in our work.” The ultimate goal, they say, was to make the home feel clean, uncluttered, and livable.

Join us for a look at the results.

Photographs by Haris Kenjar. General contracting by Endres Home Builders, Inc.

Entry

the architects freshened up the whole home with a coat of benjamin moore decora 17
Above: The architects freshened up the whole home with a coat of Benjamin Moore Decorator’s White and painted the entry staircase a glossy black for contrast. The light fixture is Allied Maker’s Well Pendant.
The architects had hoped to retain the original flooring during the remodel, but once the house was gutted they realized that wouldn’t be possible. “The floors at the back of the house were about a foot higher in some areas, and they were so out of level we decided to replace all the floor framing throughout.”

Kitchen

the open kitchen and dining area are flooded with light from the new glass wall 18
Above: The open kitchen and dining area are flooded with light from the new glass wall that leads to the rear yard. The fixture over the dining table is Atomium from Lambert & Fils.

The architects rebuilt the entire back wall to allow for bigger windows to take advantage of the light and views.

the architects chose carrara marble for the kitchen countertops and backsplash  19
Above: The architects chose Carrara marble for the kitchen countertops and backsplash and painted the kitchen island cabinets Farrow & Ball Railings. A Laurent 03 fixture from Lambert & Fils hangs over the island, the minimalist cabinet hardware is from Omnia, the faucet is from California Faucets, and the refrigerator is Electrolux.
the kitchen range is bertazzoni and the hood is faber. 20
Above: The kitchen range is Bertazzoni and the hood is Faber.

Living Room

the living room also has new steel framed windows. 21
Above: The living room also has new steel-framed windows.

Master Bedroom

Above: Before the remodel, the ladder (L) led to a “quirky attic space,” which the architects opened up to the master bedroom (R) to give a sense of larger volume and make room for a mezzanine office. The master bedroom sconce is the Tilt Cone from Cedar & Moss.

The second level was previously a separate rental unit with an intermediate landing that chopped up the floorplan. The architects eliminated the landing for a straight staircase run to the second floor, where they sited the owners’ son’s bedroom, a guest bedroom, a hallway bathroom, and a new master suite. The master bedroom is one of the architects’ favorite things about the finished project because of the original beams, which were uncovered during the renovation; they left them exposed to add some period character to the home.

Master Bath

the architects used nemo&#8\2\17;s large format area porcelain tiles on the 24
Above: The architects used Nemo’s large-format Area porcelain tiles on the walls. The floating vanity countertop echoes that of the kitchen—honed Carrara marble. The faucet is from California Faucets and the sconce is Allied Maker’s Flush Dome.

Rear Yard

modern steel railings complement the new steel windows on the back wall, which  25
Above: Modern steel railings complement the new steel windows on the back wall, which continue down to the garden level (that space was converted into a separate apartment for the homeowners’ parents or a future rental). The architects used Boral’s Truexterior vertical siding with a nickel gap joint for the exterior cladding and mahogany wood for the new deck.

Before

the kitchen and dining area were dark and dated before the renovation, but much 26
Above: The kitchen and dining area were dark and dated before the renovation, but much of the homeowners’ furniture and art remained in the house post-remodel.
the low ceilings in the original master bedroom made the space feel small and c 27
Above: The low ceilings in the original master bedroom made the space feel small and closed off. The architects were lucky enough to uncover original beams in the remodel and left them exposed for an airier feel.
pre renovation the back wall had several small, mismatched windows and a narrow 28
Above: Pre-renovation the back wall had several small, mismatched windows and a narrow deck.

N.B.: Mowery Marsh’s Montlake Residence project was the winner of the Best Professional Kitchen category of our 2018 Considered Design Awards. See it here.

More inspiring before and after stories:

(Visited 2,980 times, 1 visits today)
You need to login or register to view and manage your bookmarks.

Frequently asked questions

What is the Historic Jersey City home tour?

The Historic Jersey City home tour is an annual event that gives visitors the opportunity to tour historic properties in the area.

Who is Mowery Marsh Architects?

Mowery Marsh Architects is a design firm based in Jersey City that specializes in residential and commercial architecture and interior design.

What is the design style of the historic Jersey City home showcased in the article?

The historic Jersey City home showcased in the article is designed in a modern and minimalist style.

What are some notable features of the historic home?

Some notable features of the historic home include a rooftop garden, a sunken courtyard, and a cedar-clad reading nook.

Who was the architect of the historic home?

The historic home was designed by Mowery Marsh Architects.

What is the history of the historic home featured in the article?

The historic home was originally built in 1875 and was later renovated by Mowery Marsh Architects.

Is the historic home open to the public?

No, the historic home is a private residence and is not open to the public.

Product summary  

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0