Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

The Uncluttered Life in London

Search

The Uncluttered Life in London

Christine Chang Hanway April 06, 2015

Daniel Lee, founder of a London-based software development house, works in the digital world but is an architectural enthusiast and designer on the side. For a late-19th century, 3,000-square-foot terraced house in Fulham that he and his photographer wife and their two small children lived in until recently (they’ve since moved on to the next project), he designed and oversaw the renovation himself. “I worked with an architect to get the necessary permits from the city,” Lee says. “Once those were in place, I worked directly with the builder, designing the internal layout and specifying the materials and fixtures, both internal and external.” The result? A clean-lined family house with a warm, calm, and uncluttered Scandi aesthetic. 

Photography by Rory Gardiner.

Above: On the ground floor, the living, dining, and kitchen area opens directly onto the garden. The oak flooring is from Danish company Dinesen

Above: Vintage wood stools and an Oval Eero Saarinen Tulip Table create an elegant, informal dining area. Lee added texture and relief to the walls with strips of MDF (medium-density fiberboard). The walls are painted Flake White from Fired Earth.

Above: A row of Gubi Semi Pendants, a 1968 design by Claus Bonderup and Torsten Thorup, hang over the island and draw the eye to the garden.

Above: The kitchen cabinets are faced with Dinesen wood and outlined with vertical blackened steel frames.

Above: An unobtrusive flat-screen television fits in with the overall color scheme.

Above: Favorite kitchen implements are on display above the limestone counter.

Above: “The design was focused around the Dinesen flooring, so we chose simple, off-white walls and used the wood for the backsplash wall and the cabinets, not just on the floor,” Lee says.

Above: A daybed from Designer’s Guild and a side table fashioned from a log create a quiet reading corner.

Above: Custom steel-and-glass doors optimize the amount of natural daylight that comes into the space.

Above: Lee enlarged the living space by excavating the basement, where he put in a screening room and an office at the back. A modular Charles Sofa from B&B Italia provides seating for movie watching.

Above: Lee designed and built the office’s open shelving system.

Above: A skylight brings in an abundance of natural light from the garden.

Above: Upstairs, wood shutters help to modulate the light in the master bedroom. Learn about interior shutter possibilities and sources in Remodeling 101.

Above: In the sink vanity and bathtub surround, Lee repeats the use of Dinesen wood.

Above: The Duravit tub’s wood surround creates an architectural statement, and shutters allow for privacy.

Above: Lee designed the handmade raw brass bathroom fittings for his new fixtures and fittings company; contact Studio Ore (website under construction). With its unlacquered finish, the shower thermostat will acquire a patina over time.

Above: In the children’s bedroom, storage has been incorporated into two corner niches.

Above: In the guest bedroom, an open frame is central to the quiet composition above the side table.

Above: A view of the house from the back shows the relationship of the kitchen area to the basement office below the skylight.

For more London Minimalism, have a look at:





Product Summary  

Designers Guild

DG Daybeds

More Info from Designers Guild

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

From our Partners