Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

California Creative: A Ranch House Garage Turned Art Studio

Search

California Creative: A Ranch House Garage Turned Art Studio

February 11, 2022

At Remodelista, we brake for creative garage conversions. Over the years, we’ve come across some standout examples of found space, including an Airy Studio Apartment Over a Garage in Auckland, a Guest Room in a Garage in North London, and our own Michelle’s Mill Valley Grottage. The latest is a Santa Ynez, California, multi-car garage in which one of the stalls now serves as a couple’s art studio.

The makeover is part of a full property renovation of a 1971 ranch house in Santa Barbara wine country by Dylan Henderson of Salt Architecture and Rita Donahoe of Rita Chan Interiors. The owners are a young couple who lead the California good life: they divide their time between here and LA, and requested a dedicated creative space for painting, drawing, and photography. Scroll to the end to see Before and After shots of the garage exterior.

Photography by Gavin Cater of Cater Photography, courtesy of Rita Chan Interiors, unless noted.

in addition to housing vehicles, the redesigned four car garage holds a gym and 9
Above: In addition to housing vehicles, the redesigned four-car garage holds a gym and art studio. In the 1970s, the original owners built and restored horse-drawn carriages and wagons, hence the need for so many stalls. Elliott and Pohls Construction worked on the project. Photograph courtesy of Salt Architecture.
architect dylan henderson designed the airy, new space, and rita donahoe fitted 10
Above: Architect Dylan Henderson designed the airy, new space, and Rita Donahoe fitted it with a wrap-around counter and built-in storage in marine plywood. Her cabinetmaker supplied the classic pegboard on the back wall. The white porcelain pulley lights are Cobb Rise and Fall Pendants by Original BTC. The vintage chairs were bought on 1st Dibs; to find similar examples search Toledo drafting stools.
wanting to warm up the space with patinated surfaces, donahoe  introduced  11
Above: Wanting to warm up the space with patinated surfaces, Donahoe  introduced an antique work table found at Santa Ynez General.
the drawers opposite the worktable were repurposed from a toolshed on the prope 12
Above: The drawers opposite the worktable were repurposed from a toolshed on the property and inserted into a new framework. The copper dome pendant light is vintage, and the pair of copper sconces are Original BTC’s Exterior Bracket Light. The original concrete floor was finished with a coat of  matte gray epoxy.
&#8\2\20;using marine plywood for the cabinets and the countertops offered  13
Above: “Using marine plywood for the cabinets and the countertops offered a raw, rustic look that also feels clean and modern,” says Donahoe. An industrial metal shelving unit from Club Cu adds more patina to the setup.
henderson clad the exterior in shou sugi ban from delta millworks and added a s 14
Above: Henderson clad the exterior in shou sugi ban from Delta Millworks and added a standing seam metal roof with a cupola. “The intent was to allow the garage to recede into the background of the site allowing the airy greenery of the trees to be dominant and visible in the foreground,” he explains. “Copper accents at the window-lined cupola, gutter, and downspout provide a sharp outline to the building.”
“the cupola was created to allow heat to escape and provide natural vent 15
Above: “The cupola was created to allow heat to escape and provide natural ventilation as the garage tends to get quite hot,” says Henderson. “The height and the ventilation grills pull hot air up and allow it to escape, keeping the interior cooler during the day. The landscaping is by Bosky.

Before

the structure previously was an extended version of a classic garage. see the r 16
Above: The structure previously was an extended version of a classic garage. See the rest of the project at Salt Architecture: Rancho Refugio.

More inspired garage transformations:

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0