Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

A Light-Filled Writing Studio (plus Outdoor Shower) for a London Author

Search

A Light-Filled Writing Studio (plus Outdoor Shower) for a London Author

September 9, 2016

A London author wanted to spend more time in her carefully tended garden; specifically, she wanted to write in it and, ideally, even bathe in it. But the whims of nature—weather, winds, sounds—made it all but impossible for her to focus outdoors, and her tightly settled neighborhood precluded an open-air tub. Enter MW Architects, who gamely met their client’s whims: They brought her office into the garden with a small extension to the client’s brick house and added a discreet glass-walled shower within. The project was small in size, but its effect is transformative.

Photography by French + Tye, courtesy of MW Architects.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: Previously the client had worked in a small study where the hallway now exists. Everything beyond the gray support bars here is new.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: The new study has direct access to the garden, and a skylight lends the feeling of a garden conservatory.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: The architects installed a wall of pale aged brick to complement the existing interior brick walls. (The storage niche is a modern touch.)

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: Where not glass, the extension is covered in black-stained wood siding, which is meant to reference a simple garden shed. Pocket doors close off the study and hallway from the garden.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: In the former study (now hallway), the architects added a small shower room tiled with pebbles; it’s glassed in and closed to the elements, but feels like part of the garden. It’s “akin to showering under a waterfall on the edge of a cave looking out into the landscape beyond,” say the architects.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: Thick blocks of frosted, colored glass provide privacy. The sills hold soap and shower accessories inside, and small vases and accessories outside.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: A thick, copper-clad ventilation window opens from the shower into the garden. Over time, it will tarnish and stain the concrete below it (intentionally).

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: When closed, the ventilation window disappears into the black wood siding.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: The shower has a glass roof and full-height, frameless glass corner, loosely shielded by a young bamboo. Off to the right, outside of the frame, is the master bedroom.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: The architects designed the extension so that the office desk (made of reclaimed oak) and the garden meet at the same height. Fresh cut flowers on the sill indoors complement the ornamental plants just outside the office window.

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: The architects report that the budget was “modest and strict,” and that a bulk of the cost went to glazing. Here, a steel structural window frame was used to eliminate the need for a post at the window corner, “maximizing the impact of the glass-to-glass detail.”

Garden Studio by MW Architects | Remodelista

Above: The shower barely juts out from the side of the new addition.

Before

Before-Photo-Cecilia-Road-Remodelista

Above: The client already used a nearby room as her home office, but wanted more space and a deeper connection to her garden.

For another favorite from MW Architects, see Kitchen of the Week: A Boundary-Breaking London Remodel.

Finally, get more ideas on how to evaluate and choose a bathtub or shower in our Remodeling 101 Guide: Bathroom Tubs & Showers.

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0