Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

Collective Composition: A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects

Search

Collective Composition: A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects

July 27, 2020

We’ve long admired the work of New Zealand interior designer Katie Lockhart whose distinctive style crosses the boundaries between midcentury and contemporary while pulling from European, New Zealand, and Southeast Asian design. Lockhart recently completed the renovation of a traditional New Zealand villa in Ponsonby, Auckland, working with Jack McKinney Architects. The clients both work in creative fields, and took inspiration from a recent trip to Sri Lanka, where they encountered the work of architect Geoffrey Bawa.

Working with a relatively small site constrained by houses on all sides, McKinney was limited by the heritage rules surrounding the original dwelling, a timber construction with hipped metal roof typical of early New Zealand homes. Unable to change the exterior or the roofline of the original home, McKinney suggested an architectural expansion and the renovation to only the non-original parts of the house. McKinney and Lockhart agreed upon an identity for the architecture and interiors, preserving. the integrity of the original villa, located at the front, while developing a new vocabulary for the new spaces facing the garden in the back. “The result is very far from a typical Auckland villa alteration, but feels natural and calm, not strident and forced,” says McKinney.

Lockhart set out to enhance the sculptural nature of the space and support this vision, integrating an indoor garden, a palette inspired by Italian terracotta tiles and tinted trowel-polished plaster walls, and one-off design objects sourced from vintage dealers and her own travels.

Here’s a walk through the space.

Photography by David Straight courtesy of Katie Lockhart Studio.

Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects The walls throughout the house are done trowel polished plaster from Resene Rockcote, shown here in color Aalto Pause. The curtains are a cotton linen mix, Ehbirra YP\180\16 from Designs of the Time, running on a custom track made by woodworker Grant Bailey.
Above: The walls throughout the house are done trowel-polished plaster from Resene Rockcote, shown here in color Aalto Pause. The curtains are a cotton-linen mix, Ehbirra YP18016 from Designs of the Time, running on a custom track made by woodworker Grant Bailey.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects The furniture in the living room is made up of the CS Sofa from Truck Furniture in Osaka, Japan, a side chair made by Grant Bailey, both with custom olive green upholstery, and benches and side tables from a sourcing trip to Japan. The rug is a vintage Tuareg rug from Kulchi. The lamp is the Hotaru Double Bubble Light by Barber & Osgerby for Ozeki & Co. Ltd.—the Japanese manufacturers of Noguchi lamp shades.
Above: The furniture in the living room is made up of the CS Sofa from Truck Furniture in Osaka, Japan, a side chair made by Grant Bailey, both with custom olive green upholstery, and benches and side tables from a sourcing trip to Japan. The rug is a vintage Tuareg rug from Kulchi. The lamp is the Hotaru Double Bubble Light by Barber & Osgerby for Ozeki & Co. Ltd.—the Japanese manufacturers of Noguchi lamp shades.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects Lighting by way of an Aalto A8\10 Floor Lamp and FLOS Jasper Morrison Glo Ball Table Lamp.
Above: Lighting by way of an Aalto A810 Floor Lamp and FLOS Jasper Morrison Glo-Ball Table Lamp.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects McKinney had the idea to run custom walnut cabinetry along the entire length of the wall, connecting the living space to the kitchen beyond.
Above: McKinney had the idea to run custom walnut cabinetry along the entire length of the wall, connecting the living space to the kitchen beyond.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects A wider view of the living room and open kitchen. Without a kitchen island, the architects note, the dining table becomes a central gathering space, connecting the two rooms as one.
Above: A wider view of the living room and open kitchen. Without a kitchen island, the architects note, the dining table becomes a central gathering space, connecting the two rooms as one.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects With the kitchen, part of the new architectural extension, McKinney Architects had the advantage of a clean slate. They designed custom walnut cabinetry with stainless steel counters and a build in cook area with Biello marble. The faucet is from Perrin & Rowe and appliances are all Fisher & Paykel, many of which are stealthily integrated into the walnut cabinets.
Above: With the kitchen, part of the new architectural extension, McKinney Architects had the advantage of a clean slate. They designed custom walnut cabinetry with stainless steel counters and a build-in cook area with Biello marble. The faucet is from Perrin & Rowe and appliances are all Fisher & Paykel, many of which are stealthily integrated into the walnut cabinets.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects On a single floating shelf above the kitchen sink sits a selection of vintage Japanese ceramics and other pieces from New Zealand potters Bruce and Estelle Martin, sourced by Lockhart. The tiles throughout the room are Italian terracotta tiles from Fornace Brioni. The walnut table and chairs are custom by Grant Bailey.
Above: On a single floating shelf above the kitchen sink sits a selection of vintage Japanese ceramics and other pieces from New Zealand potters Bruce and Estelle Martin, sourced by Lockhart. The tiles throughout the room are Italian terracotta tiles from Fornace Brioni. The walnut table and chairs are custom by Grant Bailey.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects In the foreground, a vintage kilim pillow sits on the custom Grant Bailey side chair. Beyond is the interior garden, conceived by Lockhart and executed by her brother, landscape designer Jared Lockhart.
Above: In the foreground, a vintage kilim pillow sits on the custom Grant Bailey side chair. Beyond is the interior garden, conceived by Lockhart and executed by her brother, landscape designer Jared Lockhart.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects A custom staircase, designed as if floating, is rendered in natural oak with walls in Aalto Illusion colored plaster, also from Resene Rockcote. Above the stairwell is a piece of the same marble featured in the kitchen, Biello marble, encased in a metal frame. The wall lights on the left are the PR00\2 Bracket Lights from Apologia in Japan.
Above: A custom staircase, designed as if floating, is rendered in natural oak with walls in Aalto Illusion-colored plaster, also from Resene Rockcote. Above the stairwell is a piece of the same marble featured in the kitchen, Biello marble, encased in a metal frame. The wall lights on the left are the PR002 Bracket Lights from Apologia in Japan.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects A detail of Jack McKinney Architects’ custom staircase.
Above: A detail of Jack McKinney Architects’ custom staircase.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects The bathroom design is a riff off of one of Lockhart’s previous projects (see Before & After: Two Bath Remodels with Bold Green Tile in Auckland), as requested by the clients. Finished in Heath Ceramics \2 by 4 Inch Tiles in Soapstone with Plumbline Grab 90 Vertical Heated Towel Rails in White, a Canova Royal pedestal sink from Catalano, and cross head taps from Perrin & Rowe.
Above: The bathroom design is a riff off of one of Lockhart’s previous projects (see Before & After: Two Bath Remodels with Bold Green Tile in Auckland), as requested by the clients. Finished in Heath Ceramics 2-by-4 Inch Tiles in Soapstone with Plumbline Grab 90 Vertical Heated Towel Rails in White, a Canova Royal pedestal sink from Catalano, and cross head taps from Perrin & Rowe.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects Both the side storage cabinet and mirrored medicine cabinet were designed custom and made by Grant Bailey in Iroko wood. The wall lights are FLOS Jasper Morrison Mini Glo Ball Lights.
Above: Both the side storage cabinet and mirrored medicine cabinet were designed custom and made by Grant Bailey in Iroko wood. The wall lights are FLOS Jasper Morrison Mini Glo Ball Lights.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects A freestanding tub, the Hanley Bath from The Water Monopoly, is paired with a Perrin & Rowe bath faucet.
Above: A freestanding tub, the Hanley Bath from The Water Monopoly, is paired with a Perrin & Rowe bath faucet.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects Back downstairs, a view of the kitchen into the media room beyond, equipped with a projector.
Above: Back downstairs, a view of the kitchen into the media room beyond, equipped with a projector.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects In the foreground, the walls are done in the more pinkish Aalto Illusion plaster and the door frame is in taupe colored Aalto Pause, both from Resene Rockcote. The sofa is the Arcade Sofa from Simon James with James Dunlop Brush fabric upholstery. The green low pile carpet is the Plateau II carpet from Mohawk Group.
Above: In the foreground, the walls are done in the more pinkish Aalto Illusion plaster and the door frame is in taupe-colored Aalto Pause, both from Resene Rockcote. The sofa is the Arcade Sofa from Simon James with James Dunlop Brush fabric upholstery. The green low pile carpet is the Plateau II carpet from Mohawk Group.
Collective Composition A Historic Villa Renovation in Auckland by Katie Lockhart and Jack McKinney Architects The exterior of the house shows where the original build, in white painted wood cladding, meets the new extension, finished in broad white marble tiles. The pool is a new addition and surrounding exterior landscape, both in front and back, is by landscape designer Jared Lockhart.
Above: The exterior of the house shows where the original build, in white-painted wood cladding, meets the new extension, finished in broad white marble tiles. The pool is a new addition and surrounding exterior landscape, both in front and back, is by landscape designer Jared Lockhart.

For more from Katie Lockhart, see our previous posts:

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0