Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

Blackwood: A Garage Turned ‘Multitasker’, Now Available for Stays

Search

Blackwood: A Garage Turned ‘Multitasker’, Now Available for Stays

September 8, 2023

In a clearing set deep in a protected woodland, yet only a short scamper up from West Runton beach in north Norfolk, stands Blackwood, an immaculate renovation project that has given its creator, Sarah Morton, a third career and connected her to an entirely new creative community. It is—in her words—a true “multitasker.”

“I blame lockdown actually,” says Sarah. “The project became a release for me. It gave me a break from doing the housework and the cooking and making sure everyone else was okay. Whenever I could, I would take myself off and get totally absorbed in my research.”

Pre-lockdown, the family had moved from Hertfordshire to the Norfolk coast: a “wild card” decision that deliberately “shook up their lives.” Properties were hard to come by, so they had opted for a two-acre plot with a 1950s dormer bungalow and a series of outbuildings. “It certainly wasn’t our dream property,” says Sarah, frankly, but there was potential to transform the site gradually over time.

The couple lived in the house with their two school-age children for a year, mulling over plans to transform the bungalow. “We were finding it difficult to agree on what we wanted,” Sarah explain. “And so, in the meantime, we thought let’s tackle one of these big outbuildings. At least then friends and family would be able to stay.”

The outbuilding in question was an unloved two-story garage that the previous owners had used as a chiropractic studio and office space. Work began in February 2020—but when the UK went into lockdown one month later, the builders downed tools. The enforced hiatus gave Sarah an opportunity to reconsider her ambitions for the space.

Photography by Tori Hancock.

the exterior of blackwood. photograph by brent darby. 17
Above: The exterior of Blackwood. Photograph by Brent Darby.

“The idea initially was to stick a window where the garage door was, put down some proper flooring, and add a bathroom and a kitchenette,” says Sarah. When friends and family weren’t in residence, they would rent the space through Airbnb. But that plan “snowballed” once Sarah found the time and space to delve deeper into the design.

Sarah started her working life as a corporate solicitor, but she had always had “a real passion” for interiors. Gradually, as her mood board expanded, so too did her ambition for the pale yellow garage. “I just knew I wanted to do something a bit more special than what we’d initially planned,” she says. “I wanted to design and commission handmade wooden pieces and custom joinery, and I wanted micro cement flooring and bathrooms, all of which is really expensive. The only way I could justify that financially was if we made it work for us all year round. We couldn’t have it sitting there empty: I’d have to make a brand out of it, which is essentially what I’ve done.”

Blackwood opened in summer 2021 and for two years has had a waiting list of staycationers yearning for a high-end retreat in a secluded cabin. When it isn’t rented to holiday makers, it functions as a shoot location. (The White Company recently shot their Autumn/Winter catalogue here.) Sarah also rents the space to smaller brands, makers whose work she champions by offering them affordable rates.

Let’s take a tour (and scroll down for a look at the building before).

After

the entrance at blackwood, which takes its name from the charred accoya in whic 18
Above: The entrance at Blackwood, which takes its name from the charred Accoya in which it’s clad.
the covered porch and boot room were the only structural changes sarah made to  19
Above: The covered porch and boot room were the only structural changes Sarah made to the former garage. “This was an idea borrowed from an article written by Michell Ogundehin. It came quite late in the day, so we had to reapply for planning, wait six weeks, and increase the budget by £20,000, but I am so glad we did it. Without this, guests would have entered straight into the kitchen and there would be nowhere to store shoes and coats.”
an archway leads visitors into the hallway and open plan kitchen/living/dining  20
Above: An archway leads visitors into the hallway and open-plan kitchen/living/dining area. On the wall is a custom made oak shelving unit by the Galvin Brothers.
the kitchen is fitted with solid beech cabinetry by sebastian cox for devol. 21
Above: The kitchen is fitted with solid beech cabinetry by Sebastian Cox for deVol.
the kitchen is equipped with hand crafted homeware, including chopping boards b 22
Above: The kitchen is equipped with hand-crafted homeware, including chopping boards by Arbor.
the kitchen flows into the dining and living area. the dining chairs are from g 23
Above: The kitchen flows into the dining and living area. The dining chairs are from Garden Trading; the seat cushions are from Tensira. The capsule-shaped oak dining table was designed by Sarah and handmade by Galvin Brothers.
the sofa is by tine k and was sourced by sarah via design vintage; the mattress 24
Above: The sofa is by Tine K and was sourced by Sarah via Design Vintage; the mattress and striped cushions are from Tensira; the plain linen cushions are from Molle.
the open plan living area with views of the nearby woodland. the coffee table i 25
Above: The open-plan living area with views of the nearby woodland. The coffee table is another Galvin Brothers commission.
the raised micro cement fireplace makes this a cabin for all seasons. large sli 26
Above: The raised micro-cement fireplace makes this a cabin for all seasons. Large sliding doors connect the living area to the outdoor decking area. The two safari armchairs are by the French furniture maker Virginie Lobrot (see Temps Libre).
the generous layout of the former garage enabled sarah to create a ground floor 27
Above: The generous layout of the former garage enabled Sarah to create a ground-floor bedroom and bathroom in addition to the two en-suites upstairs. (See the floor plan here.)
a deep tub in the simple ground floor bathroom. the print is by the australian  28
Above: A deep tub in the simple ground-floor bathroom. The print is by the Australian artist Bobby Clark.
the simple micro cemented bathroom is softened with natural accessories. 29
Above: The simple micro-cemented bathroom is softened with natural accessories.
upstairs are two spacious en suites. 30
Above: Upstairs are two spacious en-suites.
the rattan and wooden armchairs in the main bedroom are from urban outfitters. 31
Above: The rattan and wooden armchairs in the main bedroom are from Urban Outfitters.
a naturally lit dressing nook in the main bedroom with bespoke cupboards and a  32
Above: A naturally lit dressing nook in the main bedroom with bespoke cupboards and a Galvin Brothers stool.
the second upstairs bedroom is also an en suite. the leather loop pendants are  33
Above: The second upstairs bedroom is also an en-suite. The leather loop pendants are from the Melbourne-based IE Francis.
more microcement and a rust colored rug by pampa. 34
Above: More microcement and a rust-colored rug by Pampa.

Sarah’s aesthetic is influenced by her travels through the American southwest: “Joshua Tree National Park; Georgia O’Keeffe’s home; adobe homes. I went down a bit of a rabbit hole on that during lockdown,” she admits. “Thanks to Pinterest and Instagram, I was also inspired by some of the properties around Byron Bay in Australia.”

That interest led her to the Instagram account of the Australian stylist and designer Natalie Walton. “I needed some advice on how to nail down my style, so I enrolled on her eight-week design and decoration course. It taught me how to really focus on what it was that I loved and organize this enormous Pinterest board into essentially six images. That’s when I really solidified the style that I wanted Blackwood to be.”

the cabin is surrounded by protected woodland. 35
Above: The cabin is surrounded by protected woodland.
the fire pit, which has been replicated &#8\2\20;at least seven times&# 36
Above: The fire pit, which has been replicated “at least seven times” by guests who have stayed at Blackwood.

Before

Blackwood A Garage Turned Multitasker Now Available for Stays portrait 7 37
Above: Before Blackwood.
the unloved interiors. 38
Above: The unloved interiors.

In two short years, the success of Blackwood has spurred Sarah on to the next creative endeavor: an online shop which will launch this autumn. “I would have liked to have gone straight into doing a second property, but now’s not the right time. Instead I’m concentrating my efforts on setting up an online shop so followers can ‘get the look’. I’ve designed some rugs and cushions which are going to be hand-loomed in Turkey, and there will be few pieces from Australia, but I’ll also be supporting small makers across the UK as well as the lovely people doing lovely things right here on my doorstep.”

For more in the UK, we suggest:

(Visited 10,927 times, 1 visits today)
You need to login or register to view and manage your bookmarks.

Frequently asked questions

What is the Blackwood Garage Renovation?

The Blackwood Garage Renovation is a project featured on Remodelista that showcases the transformation of a garage into a versatile living space.

What were the main goals of the Blackwood Garage Renovation?

The main goals of the renovation were to create a multifunctional space that could serve as a guest cottage, home office, and entertainment area.

Who was involved in the Blackwood Garage Renovation project?

The project was designed and executed by the team at Blackwood Architects and Construction.

What are some notable features of the renovated garage?

The renovated garage features custom-built cabinetry, a loft sleeping area, a kitchenette, and a small bathroom.

What inspired the design of the Blackwood Garage Renovation?

The design was inspired by the surrounding landscape and the desire to blend the structure seamlessly into its natural surroundings.

Can the renovated garage be used year-round?

Yes, the garage is fully insulated and equipped with heating, making it usable throughout the year.

What materials were used in the renovation?

The renovation used a combination of reclaimed wood, natural stone, and sustainable building materials.

How long did the Blackwood Garage Renovation take to complete?

The renovation took approximately six months to complete.

Can the Blackwood Garage Renovation serve as a self-contained living space?

Yes, the garage is designed to be a self-contained living space with all the necessary amenities.

Can the Blackwood Garage Renovation concept be applied to other garages?

Yes, the concept and design principles used in the Blackwood Garage Renovation can be applied to other garages with similar dimensions and conditions.

Product summary  

Blackwood A Garage Turned Multitasker Now Available for Stays portrait 3
Outdoor & Patio Furniture

Marte Lounge

£109.00 GBP from Urban Outfitters

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

v5.0