On the Waterfront: A Modern Update in Ghent by

Issue 38 · The Low Countries · September 20, 2012

On the Waterfront: A Modern Update in Ghent

Issue 38 · The Low Countries · September 20, 2012

When Belgian architects Koen Baeyen and Basile Graux first saw the dilapidated 19th century house on the Muide waterfront in Ghent, they envisioned it stripped of all its excess. So they did, conserving only the facade, stairwell, and roof truss.

With House G-S, Graux & Baeyens highlight the meeting of an old setting (old harbor docks) with modern elements (pivot doors and an angular roof addition). The architects saw the terraced house as a stack of volumes—bedrooms on the ground floor, living on the first floor, and kitchen/dining with an enclosed patio on the top floor. The project itself reflects the city of Ghent: a traditionally working class port town mixed with modern art museums and a major university. House G-S located on a corner lot, stands out with its ash gray brick and white sculpture inserted in the building's casing. To see more of the firm's work, visit Graux & Baeyens.

Photography by Luc Roymans for Graux & Baeyens Architects.

Above: On the ground floor, the entryway is characterized by a glass pivoting door and cemented window.

Above: The pivot door swings on a central hinge, relying on the weight of the glass door itself.

Above: The first floor lounge area features a wide cutout window to bring in natural light.

Above: The dining area opens onto a small, enclosed patio on the top floor.

Above: The large first-floor window functions as a reading nook.

Above: Graux & Baeyens left the traditional wooden beams in the top floor kitchen/dining area.

Above: A wood-paneled kitchen island stands out against an all white kitchen.

Above: The enclosed patio gives way to the almost arctic-inspired sculptural roof.

Above: The waterfront in Ghent is a marshy environment dotted with detached and terraced Belgian homes.

Above: A window on the first floor, the living room level, was cut out to give residents a wider view of the waterfront.



Contributions
Have an opinion? Care to comment? We'd love to hear what you have to say.