Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. flipboard Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
Search

Liddicoat & Goldhill

Regions Served

  • United Kingdom

Services Offered

David Liddicoat & Sophie Goldhill founded the studio in 2008 to design and to build. Liddicoat & Goldhill’s focus is on making – they are as committed to the construction of their work as they are to its conception. The practice came to public attention with the Shadow House. This was Sophie & David’s first own home and a true self-build, integrating planning, design, finance and construction into one fluid process. They are the hands-on protagonists of their building projects. Their interest lies in the haptic and the imagined, the poetry of practical things. They work with humble materials in contested environments to create the unexpected.

Liddicoat & Goldhill are presently engaged on a rich variety of projects, including unique new houses and experimental and pro bono work. They have developed a specialism for realising uncompromising contemporary architecture in protected historic and rural contexts.

Named as one of Wallpaper* magazine’s ‘Future 30’, they were longlisted for Young Architect of the Year award 2011 and Sophie was shortlisted for the AJ Emerging Woman Architect of the Year Award 2012. Their work has been exhibited at the RIBA, Architecture Foundation, the Rotterdam Architecture Biennale, NLA and the Royal Academy.

Gallery

the shadow house: the shadow house was the studio’s first new build house. li 9
The Shadow House: The Shadow House was the studio’s first new-build house. Liddicoat & Goldhill built the project with their own hands, integrating planning, design, finance and construction into one fluid process.The project won an RIBA award, the Small House Award at the 2011 British Homes Awards, the residential category of the Daily Telegraph Homebuilding and Renovation award, a New London Architecture commendation and a Manser Medal nomination. Photo: Keith Collie
the shadow house: the project’s name (a reference to junichiro tanizaki’s p 10
The Shadow House: The project’s name (a reference to Junichiro Tanizaki’s paean to mindfulness, ‘In Praise of Shadows’) comes from its skin, which is expressed in a black slim-format glazed brick. Photo: Keith Collie
the shadow house photo: tom gildon 11
The Shadow House Photo: Tom Gildon
the shadow house: the interior is tuned to create moments of distinct character 12
The Shadow House: The interior is tuned to create moments of distinct character: with limited space available, Liddicoat & Goldhill sought intense contrast between light and shade and worked with different material textures and changes in floor & ceiling levels to modulate the atmosphere. Photo: Keith Collie
the shadow house photo: keith collie 13
The Shadow House Photo: Keith Collie
the shadow house photo: keith collie 14
The Shadow House Photo: Keith Collie
the weather room: the propert is a grade ii listed house in north london. the o 15
The Weather Room: The propert is a Grade-II listed house in North London. The oldest parts date to the 17th Century, and inchoate additions and alterations have taken place periodically ever since. The Weather Room is the latest layer added to this historic building. The brief was to reunite disconnected wings of the house and open the building to its extensive gardens. Photo: Keith Collie
the weather room: the form of the new space was dictated by the structures of w 16
The Weather Room: The form of the new space was dictated by the structures of working on a listed building in a very tightly controlled conservation area. The detail of the construction became the focus, and a close working relationship developed between the architect, the contractor, the engineer and the steelwork contractor. Photo: Keith Collie
the weather room: the structure of the room is simple; powder coated steel glaz 17
The Weather Room: The structure of the room is simple; powder-coated steel glazing bars form a portal frame which supports the structural double-glazing over. Photo: Keith Collie
the weather room: the glazing bars were hand made by welding a &#8\2\16;san 18
The Weather Room: The glazing bars were hand-made by welding a ‘sandwich’ of bright steel flats together. A narrow rebate was created to the inside of the bars, allowing installation of an adhesive LED light tape. This highly-efficient, low-energy lighting system solved the conundrum of providing even, atmospheric light in a space with a glazed ceiling without obtrusive luminaries. The resultant effect is of warm ribbons of light glowing from the sharp edge of the steel. Photo: Keith Collie
the weather room: the interior is tempered by the external condition; the struc 19
The Weather Room: The interior is tempered by the external condition; the structure plays a crucial role in this relationship. By day, it animates the space through the play of light and shadow from the glass and steel flats. As night falls, concealed blades of light within the steel succeed the sun and the space develops an entirely different character. Photo: Keith Collie
the orangery: the original house, one of a collection built on a hill overlooki 20
The Orangery: The original house, one of a collection built on a hill overlooking South London, apparently ignored the sloping ground on which it was built. Viewed from the street, it sits comfortably on the site. But at the rear, the living spaces hung one storey above the mature garden. This disconnection was also felt inside: the large basement spaces were dimly lit and truncated from the upper parts of the house. Photo: Keith Collie
the orangery: the solution is conceived as an orangery. by stripping away the l 21
The Orangery: The solution is conceived as an Orangery. By stripping away the lower part of the rear façade, space for this new double-height extension was created, floating half-way between the ground floor and basement. The Orangery acts as a lantern, gathering sunlight into the living spaces deep within the house. Photo: Keith Collie
the orangery: the kitchen is afforded wide views over the verdant rear gardens, 22
The Orangery: The kitchen is afforded wide views over the verdant rear gardens, while the split levels allow for separate and private operation of each of the living spaces. Photo: Keith Collie
the orangery: the slender steel framed glazing gives the new structure a sense  23
The Orangery: The slender steel-framed glazing gives the new structure a sense of fine fragility. Photo: Keith Collie
the orangery photo: keith collie 24
The Orangery Photo: Keith Collie
the sunday stuga: built for a keen environmentalist, the design revels in the a 25
The Sunday Stuga: Built for a keen environmentalist, the design revels in the assembly of simple, sustainable materials. The name ‘Stuga’ originates from Scandinavia where people retreat to ascetic rural cabins to enjoy fresh air, privacy and time for contemplation. The Nordic use of timber inspired the materiality of the project; different wooden elements were chosen for their aesthetic, functional, sustainable or structural qualities. Photo: Tom Gildon
the sunday stuga: located to the south east side of south villas, the new pavil 26
The Sunday Stuga: Located to the South East side of South Villas, the new pavilion sits in a green oasis, bounded on all sides by the massive, brick-built villas that typify the Camden Square Conservation Area. Liddicoat & Goldhill’s design is a lightweight counterpoint to these hard, cliff-like structures. Photo: Tom Gildon
the sunday stuga: the main façade is inclined towards the south to gather sunl 27
The Sunday Stuga: The main façade is inclined towards the south to gather sunlight and enjoy views of blossoming fruit trees in neighbouring gardens. The roofline above is serrated to provide shading at the hottest parts of the day and to accommodate nearby trees on the site. Photo: Tom Gildon
the sunday stuga photo: tom gildon 28
The Sunday Stuga Photo: Tom Gildon
the upcycle house: this project saw the comprehensive repair and alteration of  29
The Upcycle House: This project saw the comprehensive repair and alteration of a typical C19th terraced house overlooking Victoria Park. The client is an avid collector of reclaimed materials and fittings, the design approach was unusual, Liddicoat & Goldhill used his discoveries as their material pallette. The resultant composition – part curation, part restoration – is a unique interpretation of the Victorian terrace house, a building type than can often engender a conformity of approach to being remodelled. Photo: Tom Gildon
the upcycle house: the project consisted of two distinct parts; a top lit kitch 30
The Upcycle House: The project consisted of two distinct parts; a top-lit kitchen and balcony suspended above the neighbour’s extension below, and a vertical extension into the roof to create a new loft living space and a verdanah with views over the verdant park. Photo: Tom Gildon
the upcycle house photo: tom gildon 31
The Upcycle House Photo: Tom Gildon
the upcycle house photo: tom gildon 32
The Upcycle House Photo: Tom Gildon

Details

Liddicoat amp Goldhill portrait 3_42

Contact

Owner

  • David Liddicoat

Locations

  • Liddicoat & Goldhill LLPStudio 6, 13 Ramsgate StreetLondon, LondonUnited Kingdom E8 2FDT 020 7923 2737

Coverage on Remodelista & Gardenista

v5.0