Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
You are reading

A West Flanders Barn Tells a Tale of Two Seasons

Search

A West Flanders Barn Tells a Tale of Two Seasons

Barbara Peck January 07, 2013

Belgium-based photographer Danica Kus shares winter images of one of our favorite barn transformations by Buro II/ARCHI+I, focusing on the relationship between the building and its surrounding West Flanders landscape of rolling hills near the sea.

“Photographing the same house in two different and contrasting seasons, summer and winter, was a unique experience for me," Kus says. "The landscape of West Flanders is beautiful, poetic, and nostalgic. At first glance, the Barn House is a modest structure that is sited unobtrusively into its surroundings, and does not prepare you for the delights you discover as you step into the living room and immerse yourself into the middle of a Flemish Master’s landscape painting.”

Photography by Danica O. Kus.

THE BARN IN WINTER

Above: "In winter, the Barn House and landscape is white and sleeping, quiet and dreamy; magical like a Brueghel painting," Kus says.

Above: The house retains its previous barn profile as evidenced by the existing barn structure behind.

Above: The porch is extruded from the barn and provides views of the surrounding rural landscape.

Above: Raising the large shutters provides protection from inclement weather and opens up expansive views of the landscape.

Above: "The transparency of the wall and the almost monochrome interior gave me the feeling of freedom and connection to nature," Kus says. A black anthracite poly-concrete floor was poured over the entire length of the house and contrasts with the brightness of the snow.

Above: Interior designer Rita Huys and interior architect Anne-Mie Vermaut created a neutral background with simple details, in deference to the starring role of the landscape.

Above: The bedroom is separated from the bathroom by a wall of crystal glass devoid of color. A simple white curtain suspended from a stainless steel curtain creates privacy.

Above: Reflections of the winter trees can be seen in the bathroom mirror.

Above: The unobtrusive house has varying degrees of transparency centered around its relationship to the landscape.

Above: A view of the romantic Flemish landscape.

THE BARN IN SUMMER

Above: The barn renovation is by the Belgian architectural and interior design office, BURO II/BURO Interior.

Above: The summer view of the surrounding landscape from the porch. The various outside spaces designed by landscape architect Eric Dhont, including herb garden, vegetable garden and a field of flowers, can be reached by concrete stepping stones.

Above: The summer light affects the bedroom differently from the winter light.

Above: In the summer, the bathroom mirror reflects a different picture to the bare winter trees.

N.B.: Our love affair with Belgian design is no secret. For more, see 1,166 posts of Belgian Design.

Have a Question or Comment About This Post?

Join the conversation

From our Partners