Icon - Arrow LeftAn icon we use to indicate a rightwards action. Icon - Arrow RightAn icon we use to indicate a leftwards action. Icon - External LinkAn icon we use to indicate a button link is external. Icon - MessageThe icon we use to represent an email action. Icon - Down ChevronUsed to indicate a dropdown. Icon - CloseUsed to indicate a close action. Icon - Dropdown ArrowUsed to indicate a dropdown. Icon - Location PinUsed to showcase a location on a map. Icon - Zoom OutUsed to indicate a zoom out action on a map. Icon - Zoom InUsed to indicate a zoom in action on a map. Icon - SearchUsed to indicate a search action. Icon - EmailUsed to indicate an emai action. Icon - FacebookFacebooks brand mark for use in social sharing icons. Icon - InstagramInstagrams brand mark for use in social sharing icons. Icon - PinterestPinterests brand mark for use in social sharing icons. Icon - TwitterTwitters brand mark for use in social sharing icons. Icon - Check MarkA check mark for checkbox buttons.
Search

Nilus Designs

Regions Served

  • San Francisco & Bay Area

As an atelier environment, each individual in our studio brings their individual experience to the table and provides an important role in our collaborative environment. Collectively our office has experience in the fine arts, graphic design, photography, and green and sustainable design. Individuals in the office have studied under and/or worked with Zaha Hadid, House+House, Jim Jennings, Studios Architecture, Michael Manwarring, and Aaron Betsky.

Gallery


Upper Terrace: The makeover of a rickety 70's house on a steep lot in Ashbury Heights resulted in a modern light-filled aerie with wide-open expanses of glass capturing views and bringing in natural light. White walls and white terrazo floors allow one to clearly register the changing patterns of light throughout the day. Balconies on every level connect the spaces to the outdoors, enabling a full immersion into the elements – sun, wind and fog.

Pennsylvania: Located at the base of sunny Potrero Hill, this two unit building has sweeping views of the San Francisco Bay. It is filled with an abundance of natural light which is filtered through translucent kalwall and polygal panels. This abundance of light also feeds the building's green building systems, which include solar panels and thermal heating. Spatially, the strategy was to make each unit feel expansive by introducing double height spaces.

Glen Ellen: Given the pleasant weather condition in Glen Ellen, the design intent was to open up the house to the outdoors as much as possible, using wide expanses of clerestory glass and sliding doors.

Nineteen Twenty Four: An existing two bedroom, 190 structure on Potrero Hill was renovated to provide a private oasis for its architect/artist owners and their family. The house is located on a double lot, dissolving into a large lush garden at the rear of the property. The sense of indoor outdoor space, and the idea that the home should be a blank canvas ready to be transformed at any moment by spontaneous acts of creativity, are the driving forces behind the design.

Chenery: An existing cottage in Glen park was transformed into a garden compound, linked via a stone path which marks the entrance and leads one through the main house, garden, and design studio garden pavilion. The bedrooms were placed in the existing structure, and a new building designed in a modern vocabulary- which contains the living room, dining room, and kitchen – was built with contextual materials adjacent to the cottage, connected via a breezeway.

Surf Shop: The building was designed as a L-shaped plan in order to provide each of the two main functions of the design studio – studio space and charrette space for client meetings – with its own distinctive space. The L-shaped plan also defines an exterior courtyard, which can be used for outdoor events and exhibitions.

Milk: Milk is children's clothing and toy store geared towards 0-5 year olds. The major design elements in the space include custom millwork made of stained oak and steel, scored concrete floors coated with white epoxy, and the signage on the exterior storefront. A light color palette was selected to brighten the space and augment the natural light at the front of the store.

Liberty: An 1878 Victorian with an eclectic history and beautiful bones is transformed into a series of light filled, expansive spaces. Care was taken to retain the traditional Victorian detailing while adding a modern casework and furnishings to update the space.

30th Street: This renovation of this house in Glen Ellen included the redesign of an existing facade as well as a new garage and design studio. The existing Victorian facade was clad in horizontal cedar siding which acts as a foil for the new poured-in place concrete garage. The south facing roof deck of the garage became the main outdoor space of the house, bringing the outside in and providing sweeping views from the main living spaces.

N-Tropic: A video effects company sought to transform an existing warehouse into a space that accommodated their clients and employees. The challenge was to find a happy union between video editing suites, which needed to be mostly dark, and more public spaces for meetings and conferences, which needed to be open and well-lit. The solution was to create a city scape of sorts. A "neighborhood street" was placed in the middle of the building where indiviual rooms were placed on either side.

Details

Contact

  • E: info@nilusdesigns.com

Owner

  • Nilus de Matran

Locations

  • 757a PennsylvaniaSan Francisco, CA 94107T 415 826 3434 | F 415 826 3437

Coverage on Remodelista & Gardenista